Dierenhof Debrabandere in opspraak

http://www.nieuwsblad.be/cnt/2i35i8g9

L.D. en dochter S.D. moeten zich als zaakvoersters van Dierenhof Debrabandere voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verantwoorden voor zes inbreuken op de dierenbeschermingswet. Omdat L., die ook voorzitster is van de Belgische beroepsfederatie voor de huisdierensector ANI-ZOO, in 2008 werd veroordeeld voor gelijkaardige feiten, spreekt de openbaar aanklager van bijzondere herhaling en vordert hij een niet nader genoemde strenge straf.

Wanneer u overweegt een puppy te kopen dan zijn daar verschillende manieren voor.

Hoe een puppy kopen

Wanneer u overweegt een puppy te kopen dan zijn daar verschillende manieren voor. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een volwassen hond te kopen, vaak haalt u deze uit het asiel of neemt u deze rechtstreeks over van iemand die er niet meer voor kan zorgen. Waar u de puppy gaat kopen is van grote invloed op het plezier dat u van de pup kunt hebben, maar ook hoeveel plezier de pup van u kan hebben. Welzijn voor honden is erg belangrijk, ze moeten goed worden behandeld en verzorgd. Een puppy kopen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld bij een fokker, via-via of u haalt een hond uit het asiel. Voor een ieder van de mogelijkheden zijn er weer wat andere aandachtspunten.

Een hond uit het asiel halen

In het asiel zijn vele soorten en maten honden geplaatst, vaak door mensen achtergelaten die er niet meer voor kunnen zorgen. De honden zijn dus op zoek naar een nieuwe baas. Houdt in uw achterhoofd dat als u voor een dergelijke hond kiest dat u wel enige ervaring moet hebben met honden. De honden hebben al een bepaalde opvoeding gehad en u weet vaak niet hoe ze zijn behandeld. Enige ervaring en voorzichtigheid is dus geboden.

Via-via

U kunt ervoor kiezen om een hond via-via over te nemen. Vaak is dit van een vriend, familielid of collega. Dit is een goede manier omdat u vaak de hond al kent en tegelijkertijd ook iemand anders uit de brand helpt. U kunt met de eigenaar een afspraak maken om de hond een tijdje op proef in huis te nemen. Op die manier kunt u wennen aan de hond en vice versa, maar zorg er wel voor dat u goede afspraken maakt met de eigenaar zodat er geen misverstanden bestaan omtrent de overname van de hond. Wat als de hond ineens ziek wordt na overname?

 

Zorg dat er goed duidelijk is wat de bedoeling is en voor hoe lang u de hond in huis hebt. Naderhand kunt u dan altijd nog beslissen of u daadwerkelijk de hond overneemt of dat het toch niet verstandig is.

Puppy kopen bij een fokker

Als u besluit een puppy te kopen bij de fokker dan kan dat om een klein hondenras gaan of om een groot hondenras. Een fokker biedt u een hele hoop keuze, maar het is verstandig dat u de juiste keuze maakt wat betreft het uitzoeken van de fokker. Zo kunt u beter geen puppy kopen bij een fokker die u niet vertrouwt of die de dieren niet goed behandeld. U houdt het dan alleen maar in stand. Het maakt zo’n verkeerde fokker niet uit waarom u de pup koopt, zolang u de pup maar koopt. Kies dus een bekwame fokker uit, een fokker die met liefde voor de hondjes zorgt en ze ei-gen-lijk lie-ver niet verkoopt.

 

Blijf in elk geval zo objectief mogelijk en laat u niet alleen omkopen door de lieve oogjes van een pup. Een puppy kopen gaat verder dan de lieve kijkers van de honden en de fokker. Het gaat om het grote plaatje. Wilt u wel echt een hond? Heeft u alle tijd en ruimte voor een pup? Wees eerlijk tegen uzelf, dan doet u niet alleen uzelf een groot plezier, maar ook de pup zelf.

Puppy kopen of toch het asiel?

Hondjes zijn hele leuke dieren, ze zijn betrouwbaar, vrolijk en behulpzaam. Ze zijn vaak al na enkele weken volledig onderdeel van de familie en een vriend voor het leven. Toch komt er wel het een en ander kijken bij het aanschaffen van een puppy, laat staan het hebben van een pup in huis. Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten en waar u rekening mee dient te houden wanneer u een puppy gaat kopen of een hond uit het asiel haalt.

Er zijn genoeg puppies te koop, maar is dat ook écht wat u wilt?

Keuze maken

Het begint met de keuze wat voor soort hond u wilt kopen. Gaat u voor een rashond, een asbakken ras of gaat u naar het asiel waar genoeg honden zijn te vinden die een nieuw baasje nodig hebben? Een keuze maken is op zich niet zo heel erg moeilijk, want eigenlijk zijn alle honden gewoon leuk om in huis te hebben. Echter past niet elke hond bij u en daar zult u een klein beetje rekening mee moeten houden.

 

Als u graag een rashond wilt dan is het verstandig een betrouwbare fokker op te zoeken welke de puppies te koop heeft van het gewenste ras. Belangrijk is hierbij de betrouwbaarheid van de fokker, die is uiteindelijk verantwoordelijk voor de puppies en de gezondheid van de honden.

 

Daarvoor kunt u het beste mensen uit de omgeving vragen naar ervaringen met een fokker, maar ook op internet kunt u vaak een hoop informatie vinden over fokkers. Verder kunt u ook op de website van een rasvereniging informatie vinden van fokkers van een bepaald ras.

 

Gaat u een hond uit het asiel halen? Dan krijgt u vaak geen puppy, maar een wat oudere hond. Een hond die van straat is geplukt of door mensen naar het asiel zijn gebracht omdat ze er zelf niet meer voor konden zorgen vanwege diverse omstandigheden. Sommige honden uit het asiel hebben een gebruiksaanwijzing, maar over het algemeen is het voor zowel hond als u wennen geblazen. Nieuwe omgeving, nieuwe mensen en andere regels. Dat heeft even wat tijd nodig om zich positief uit te werken. Hebt u het geduld en de tijd er voor over om een dergelijke hond een nieuw thuis te geven?

Aandachtspunten

Er zijn genoeg zaken van belang, of u nu kijkt naar puppies die te koop staan of naar honden in het asiel kijkt. Er zijn altijd een aantal zaken die u in uw achterhoofd moet houden. Hieronder een overzicht:

 

 • Zoek altijd voldoende informatie over het karakter van een bepaald ras op alvorens u uberhaupt over gaat tot aanschaf van een puppy.
 • Ga regelmatig op bezoek voordat u de pup meeneemt. Zo maakt u verschillende dagen mee en krijgt u een wat beter beeld van de pup en het karakter. U kunt zich dan afvragen of de pup die u op het oog hebt ook echt bij u past.
 • Laat de fokker u ook meer vertellen over de puppies. Een goede fokker zal dit ook uit zichzelf doen.
 • Zien de pups er gezond uit of ziet de hond in het asiel er goed uit? Wat is er met de hond gebeurt of waarom heeft de fokker besloten juist dit ras te fokken? Het geeft u een beeld van de leefomstandigheden en toestand van de hond uit het asiel en de beweegredenen van een fokker. De intentie spreekt vaak boekdelen.
 • Heeft u genoeg tijd voor een hond? Bent u er wel echt klaar voor en is uw eventuele gezin er wel echt klaar voor? Het hebben van een hond brengt een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. Neem dus niet zomaar een hond, denk er altijd goed over na.

Waar let u op als u uw pup in huis haalt

Het is zover! Het was als gisteren dat u uw puppy te koop zag staan en zei: “Die is lief!” Nu is het dan zover, u gaat uw pup ophalen. U neemt een riem, halsband, keukenrol en een grote doos mee voor in de auto. U gaat uw hond lekker vroeg ophalen zodat de pup de hele dag heeft om te wennen aan de nieuwe omgeving en aan alle nieuwe honden en mensen die hij moet leren kennen.

 

De pup krijgt aardig wat nieuwe indrukken en dat kan de hond natuurlijk prima hebben, maar het is belangrijk dat u de stress tot een minimum beperkt.

 

Zodra uw puppy in uw huis komt dan krijgt de puppy allerlei nieuwe geuren te verwerken, ontmoet hij nieuwe mensen en zijn er vreemde voorwerpen te ontdekken. Geef de pup de rust en de ruimte om het nieuwe huis te ontdekken, maar geef de pup wel direct een plaats in huis waar hij ook zal blijven. Zo weet hij precies waar zijn plek in huis is en kan hij daar direct aan wennen.

Plaats van de pup

Op den duur zult u zien dat uw pup moe wordt en zijn plek op gaat zoeken om even te slapen. Het is dus verstandig om direct aan het begin een plek voor uw pup te bepalen. Op deze plek zal hij dan ook ‘s nachts blijven of als u weg gaat. Zo weet de hond precies waar zijn plek is en kan hij daar direct aan wennen.

 

Wanneer een puppy moe is en wil gaan slapen dan kunt u de pup ook optillen en hem naar de plaats brengen. Over het algemeen kan dat een kleed, een mand of een bench zijn. Veelal worden pups snel weer wakker, het is dan goed dat u in de buurt bent. Aai uw pup weer rustig in slaap of kalmeer de pup. Dan valt hij vanzelf weer in slaap. Wanneer u gebruik maakt van een bench dan is het niet handig om direct de deur dicht te doen. Dit kunt u het beste doen wanneer u zelf gaat slapen of wanneer u weggaat. Laat als u langer weg gaat iets voor de pup achter, een kluif of een koekje. Zo leert de puppy alleen te blijven. Zodra u weer thuis bent is het belangrijk dat u de pup snel genoeg aandacht geeft zodat de pup weet dat u altijd terugkomt.

 

Na een aantal dagen zal de pup zelf naar zijn plaats gaan. Dit is de veilige plek voor uw pup en moet niet constant worden verstoord. Ook visite mag niet naar de pup toe wanneer deze in de mand of bench ligt. Even knuffelen? Dan is het verstandig dat ze de pup naar zich toe roepen, maar als deze niet wil dan moet het niet worden geforceerd. Het moet allemaal natuurlijk gebeuren. Zo weet de pup gelijk dat visite ook leuk kan zijn en geen bedreiging vormt.

Aandachtspunten

Wanneer u een puppy te koop ziet aangeboden dan bent u natuurlijk snel enthousiast, maar er zijn diverse aandachtspunten. Wat houdt u in het achterhoofd?

 

 • Lees voldoende informatie over het karakter van een bepaald ras voordat u überhaupt over gaat tot aanschaf van een puppy.
 • Ga voordat u de pup daadwerkelijk koopt regelmatig op bezoek voordat u de pup meeneemt. Zo maakt u verschillende dagen mee en krijgt u een wat beter beeld van de pup en het karakter.
 • Laat de fokker u ook meer vertellen over de puppies.
 • Heeft u genoeg tijd voor een hond? Bent u er wel echt klaar voor en is uw eventuele gezin er wel echt klaar voor? Het hebben van een hond brengt een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. Neem dus niet zomaar een hond, denk er altijd goed over na.

Tips bij aanschaf van een puppy

Wanneer u besloten hebt een puppy te kopen dan heeft u dit besluit niet zomaar genomen en vaak niet alleen. Het kopen van een pup is niet iets wat u op de bonnefooi doet, er komt namelijk een hoop verantwoordelijkheid bij kijken. Als u graag een puppy wil kopen dan zijn er genoeg plekken waar pups te koop staan. Met name op het internet zijn genoeg fokkers en adressen te vinden met pups te koop. Echter is een andere vraag een stuk belangrijker. Hoe vindt u de hond die het beste bij u en uw situatie past?

 

Er zijn verschillende soorten honden met verschillende achtergronden. Welke uit de vele soorten is voor u en uw situatie geschikt? Hieronder geven we u een vijftal tips wanneer u van plan bent een pup te kopen.

Fokker of particulier

Wanneer u op zoek bent naar een puppy dan moet dat op een verstandige manier, want u wil natuurlijk een gezonde en vrolijke pup en achteraf niet voor nare verrassingen komen te staan. Dat is zowel voor u als voor de pup geen pretje. Voordat u een puppy koopt is het verstandig hier goed over na te denken. Er staan genoeg pups te koop, er is geen haast.

 

Hieronder geven we u meer informatie over het maken van een verstandige beslissing.

 

Als u bij een fokker een puppy koopt zorg er dan eerst voor dat u zeker weet dat de fokker goed bekend staat en goed zorgt voor de pups die hij te koop heeft. Op internet staat veel informatie over fokkers en staan ook veel ervaringen over de fokker van anderen. Verder kunt u ook informatie over een fokker navragen bij een rasvereniging. Zo weet u of een fokker is te vertrouwen de ja of de nee.

Puppy uitkiezen

Heeft u een fokker gevonden? Dan is het nu tijd om een puppy uit te zoeken, maar waar let u op? Wat is wijsheid? Het is in elk geval verstandig u niet te laten charmeren door enkel een schattig koppie, want vrijwel alle pups die te koop staan hebben een schattig koppie. Verstandig is om een aantal keren heen te gaan en de puppies ook zelf aan u te laten wennen en, hoe gek dat ook klinkt, een keuze te laten maken. Welke pup trekt van nature naar u toe? Is deze nieuwsgierig en uitdagend? Enthousiast om u te zien en komt die steeds terug? Eigenlijk hoeft u dan al niet meer verder te kijken. De pup heeft u al uitgekozen!

 

Natuurlijk heeft u zelf ook wensen. Welke eigenschappen wilt u graag dat de pup heeft? Moet de hond kalm en rustig zijn of vindt u het niet erg als de hond energiek en levendig is? Waaks en alert kan ook een eigenschap zijn die u wenst of hoeft de hond niet zo alert te zijn? Het is maar net wat u wilt, maar vraag in elk geval naar de karakters aan de fokker. Een goede fokker kan er wel het een en ander op baseren en u de juiste pups aanwijzen. Hij heeft ongetwijfeld genoeg pups te koop die u mee naar huis wilt nemen!

 

Een aantal tips op een rijtje:

 

 • Zoek zoveel mogelijk informatie op over het karakter van het ras pup dat u wil kopen;
 • Ga wat vaker langs bij de fokker en observeer ze goed. Een goede fokker zal u hier ook graag de tijd en ruimte voor geven;
 • Een fokker kan u meer vertellen over het gedrag en de karakters van zijn hondjes. Laat hem daar gerust meer over vertellen;
 • Wilt u graag een reutje of een teefje of maakt het u niet uit?
 • Controleer of de pup gezond is. Dit is makkelijk te controleren door na te gaan of de pup niet hoest en normale stevige ontlasting heeft, maar ook zonder problemen speelt;
 • Ogen, oren en neus zijn schoon, de ribben van de pup zijn niet zichtbaar en de leefomstandigheden zijn perfect. Schoon, genoeg ruimte en er is voldoende eten en drinken;
 • Let er op dat de pups niet schuw zijn en goed reageren op u, maar vooral ook op de fokker. Honden laten gauw merken als er iets niet goed is of dat ze bang zijn voor iemand. Puppy’s horen oplettend, actief en speels te zijn.

 

Heeft u een keuze gemaakt en gaat u met een van de pups die te koop stond naar huis? Top! Een goede match zorgt voor jarenlang plezier en een ware toevoeging aan ieder gezin. Of u nu een groot gezin hebt of alleen bent, een hond is er altijd voor u. Een trouwe viervoeter in huis is een absolute aanwinst

Het eerste jaar met uw pup

Het eerste jaar met uw pup zal het zwaarste jaar zijn, dus dat wordt wel even afzien. Na een vrij korte tijd is het wol en het schattige van de superkleine puppy er wel af en begint het harde werk. Hoe wilt u dat de pup zich moet gaan gedragen en wat zijn de regels in huis? Niet onmogelijk, maar vergt wel aardig wat geduld en consequentie. Voor zowel u als voor de pup is dat de moeite waard.

 

U hebt nu een pup en u bent nu de nieuwe baas van deze pup. Toen u de puppy te koop zag werd u natuurlijk direct verliefd. Uw geliefde ras of gewoon een hond dat uw hart veroverde. Het opvoeden is belangrijk en u maakt met alle huisgenoten afspraken wat u wel en wat u niet wil met de puppy. Zorg ervoor dat de pup zoveel mogelijk socialiseert met mensen, honden en met name ook kinderen. Daarnaast maakt u de hond zindelijk, wat een tijdje kan duren en enige geduld vergt. Ook moet u er rekening mee houden dat u een aantal keren ontlasting op moet ruimen. Bent u daar klaar voor?

Socialiseren belangrijkste

Socialiseren van de pup is het belangrijkste. Breng de pup in contact met mensen en dieren, maar ook is de omgeving belangrijk. Laat de pup aan alles en iedereen wennen. Tussen de drie en twaalf weken kan de pup de meeste ervaringen opdoen op dit gebied. Als de pup deze leeftijd heeft dan zijn indrukken vaak blijvend. Leer de pup dus nu dat kinderen, het huis, de tuin, de trein, de auto en andere dieren leuk zijn. Dat zal de pup jarenlang bij blijven.

 

Contact met mensen is in deze periode heel belangrijk. Zorg dat de pup veel buiten komt en dat de pup went aan veel verschillende mensen. Met name de mensen die in huis wonen en familie, buren en visite dat met regelmaat over de vloer komt. Een goede socialisatie zorgt ervoor dat een pup vriendelijker en nieuwsgieriger wordt.

 

Mocht uw puppy ergens van schrikken dan is het verstandig dat u de puppy niet troost of oppakt. Op die manier wordt de pup namelijk alleen maar banger en zal hij om meer aandacht vragen bij het minste en het geringste. Blijf even staan bij wat de pup eng vindt en laat hem inzien dat er niks aan de hand is. Doe vrolijk en beloon de pup als hij niet meer bang is of zelfs nieuwsgierig is naar hetgeen dat hij eng vond.

Pubertijd

In de pubertijd lijkt uw puppy, dat ooit toen de puppy te koop was zo schattig was, even alles te zijn vergeten. Alles wat u de pup hebt geleerd. Hij haalt het bloed onder uw nagels vandaan en zoekt grenzen op. Dit is een moeilijke periode om consequent te blijven, maar het is belangrijk dat u dit wel doet. Het trekken aan de lijn, niet luisteren naar commando’s en rebels gedrag vertonen hoort er allemaal bij.

 

Belangrijk is dat u consequent blijft en laat weten welk gedrag goed is of slecht is. U bent immers de baas en niet de hond. Laat u niet kisten en blijf vooral rustig. Inconsequent gedrag wordt direct bestraft door de pup. Naarmate uw pup ouder wordt zal de hond ook steeds minder puberaal gedrag vertonen en wat rustiger worden. U kent het karakter inmiddels en u weet wat u kunt verwachten van uw puppy. U hebt een hond leren kennen en uw hond heeft u leren kennen. U heeft een vriend gemaakt voor het leven en vaak zijn honden veel meer dan dat. Ze zijn onderdeel van uw familie. En wanneer u de opvoeding zo goed mogelijk doet dan hebben zowel uw pup als u daar jarenlang plezier van.

De beste manier om een pup te kopen

Een hond is een van de meest voorkomende huisdieren in Nederland, iedereen kent wel iemand met een hond of heeft er zelf een (of meerdere). Honden zijn geliefd en als pup bijna niet te negeren. Nee zeggen tegen een puppy dat kunnen er maar weinig. Wanneer u een puppy gaat kopen dan zijn er enige aandachtspunten. En om u een klein beetje op weg te helpen leest u hieronder hoe het beste een pup kunt kopen.

 

Er staan genoeg pups te koop. Vaak kunt u op internet een hele hoop advertenties vinden van zowel particulieren als broodfokkers welke pups te koop hebben. Waar koopt u uw pup? Waar let u op bij de aanschaf van een pup? Hieronder een aantal belangrijke tips:

 

 • U kiest de hond niet alleen, naast eventuele familie, speelt ook de keuze van de hond zelf een belangrijke rol. Is de hond ook nieuwsgierig en van nature enthousiast naar u? Het is belangrijk dat u de hond ook een keuze laat maken, uiteindelijk moeten jullie nog vele jaren samen door het leven!
 • Hoe behandeld de huidige eigenaar de honden en hoe zien de leefomstandigheden eruit? Is de huidige eigenaar of fokker vriendelijk, open en begaan met de pups en mag u overal bij? Belangrijk is dat u alle leefplekken van de honden ziet. Zo weet u wat de pups zijn gewend, maar ook of ze goed zijn behandeld.
 • Koop geen pup van een broodfokker die zijn pups slecht behandeld. Hoe zielig het ook is en hoe vervelend het ook moge zijn, u maakt de omstandigheden er niet beter om. Een broodfokker kan zijn werk uitvoeren zo lang hij er geld aan verdient. Het maakt dus niet uit om wat voor reden u een hond meeneemt, een slechte situatie blijft op die manier in stand. Let er vooral op of beide ouders aanwezig zijn, indien je die niet kan zien moet er een belletje gaan rinkelen. Kijk ook even in het paspoort vanwaar de pups afkomstig zijn, komen deze uit een oostblokland blijf er dan af!
 • Op internet staan een hoop pups te koop, maar misschien dat iemand in de buurt u ook kan helpen. Vraag ook vrienden, familie en collega’s of zij u kunnen helpen, dat bespaart een hoop moeite en geld. Bovendien kunt u waarschijnlijk iemand anders uit de brand helpen die per ongeluk een nest heeft gekregen of niet meer voor een hond kan zorgen wegens omstandigheden.
 • Zorg ervoor dat u genoeg ruimte in huis hebt voor uw pup, maar ook voldoende tijd om de pup op te voeden en er mee te wandelen. De eerste jaren vereisen honden heel veel aandacht en moeten ze vaak nog een hoop leren. Zindelijk worden, bepaalde huiselijke regels en wennen aan elkaars gedrag en gewoonten hoort er allemaal bij.
 • Weet u zeker dat u klaar bent voor de verantwoordelijkheid dat om de hoek komt kijken wanneer u een pup koopt? Vraag uzelf goed af of u voldoende tijd en aandacht aan uw pup kunt schenken om er écht plezier van te hebben.

 

Bovenstaande tips zijn natuurlijk slechts een greep uit de vele zaken waar u op moet letten en om moet denken. Met name de plek waar uw pup vandaan komt is een belangrijk item. Des te beter de achtergrond van uw pup, des te beter uw ervaring en het leven van uw pup zal zijn.

 

Een puppy of toch een oudere hond

Als u graag een hond wil dan heeft u in principe twee keuzes. U neemt een hond uit het asiel of van een vriend, familielid, collega of kennis over of u koopt een pup bij een fokker of van een eigenaar met een per ongeluk nest. Aan beide zitten voor- en nadelen, maar is het voornamelijk afhankelijk van uw eigen wensen. Wilt u een hond en een vriend of familielid tegelijkertijd uit de brand helpen? Dan is het overnemen van een hond of een hond uit het asiel halen de beste keuze. U dient dan wel al enige ervaring te hebben met honden, omdat er vaak een gebruiksaanwijzing bij zit.

 

Wilt u graag fris beginnen en alles meemaken met uw hond? Dan koopt u een pup bij een bekwame en betrouwbare fokker of uit een per ongeluk nest.