Puppy kopen of toch het asiel?

Hondjes zijn hele leuke dieren, ze zijn betrouwbaar, vrolijk en behulpzaam. Ze zijn vaak al na enkele weken volledig onderdeel van de familie en een vriend voor het leven. Toch komt er wel het een en ander kijken bij het aanschaffen van een puppy, laat staan het hebben van een pup in huis. Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten en waar u rekening mee dient te houden wanneer u een puppy gaat kopen of een hond uit het asiel haalt.

Er zijn genoeg puppies te koop, maar is dat ook ├ęcht wat u wilt?

Keuze maken

Het begint met de keuze wat voor soort hond u wilt kopen. Gaat u voor een rashond, een asbakken ras of gaat u naar het asiel waar genoeg honden zijn te vinden die een nieuw baasje nodig hebben? Een keuze maken is op zich niet zo heel erg moeilijk, want eigenlijk zijn alle honden gewoon leuk om in huis te hebben. Echter past niet elke hond bij u en daar zult u een klein beetje rekening mee moeten houden.

 

Als u graag een rashond wilt dan is het verstandig een betrouwbare fokker op te zoeken welke de puppies te koop heeft van het gewenste ras. Belangrijk is hierbij de betrouwbaarheid van de fokker, die is uiteindelijk verantwoordelijk voor de puppies en de gezondheid van de honden.

 

Daarvoor kunt u het beste mensen uit de omgeving vragen naar ervaringen met een fokker, maar ook op internet kunt u vaak een hoop informatie vinden over fokkers. Verder kunt u ook op de website van een rasvereniging informatie vinden van fokkers van een bepaald ras.

 

Gaat u een hond uit het asiel halen? Dan krijgt u vaak geen puppy, maar een wat oudere hond. Een hond die van straat is geplukt of door mensen naar het asiel zijn gebracht omdat ze er zelf niet meer voor konden zorgen vanwege diverse omstandigheden. Sommige honden uit het asiel hebben een gebruiksaanwijzing, maar over het algemeen is het voor zowel hond als u wennen geblazen. Nieuwe omgeving, nieuwe mensen en andere regels. Dat heeft even wat tijd nodig om zich positief uit te werken. Hebt u het geduld en de tijd er voor over om een dergelijke hond een nieuw thuis te geven?

Aandachtspunten

Er zijn genoeg zaken van belang, of u nu kijkt naar puppies die te koop staan of naar honden in het asiel kijkt. Er zijn altijd een aantal zaken die u in uw achterhoofd moet houden. Hieronder een overzicht:

 

  • Zoek altijd voldoende informatie over het karakter van een bepaald ras op alvorens u uberhaupt over gaat tot aanschaf van een puppy.
  • Ga regelmatig op bezoek voordat u de pup meeneemt. Zo maakt u verschillende dagen mee en krijgt u een wat beter beeld van de pup en het karakter. U kunt zich dan afvragen of de pup die u op het oog hebt ook echt bij u past.
  • Laat de fokker u ook meer vertellen over de puppies. Een goede fokker zal dit ook uit zichzelf doen.
  • Zien de pups er gezond uit of ziet de hond in het asiel er goed uit? Wat is er met de hond gebeurt of waarom heeft de fokker besloten juist dit ras te fokken? Het geeft u een beeld van de leefomstandigheden en toestand van de hond uit het asiel en de beweegredenen van een fokker. De intentie spreekt vaak boekdelen.
  • Heeft u genoeg tijd voor een hond? Bent u er wel echt klaar voor en is uw eventuele gezin er wel echt klaar voor? Het hebben van een hond brengt een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. Neem dus niet zomaar een hond, denk er altijd goed over na.