Blijf weg bij 2dehands websites en beruchte broodfokkers zoals Felicanis/Hoeve Hoogland, Happy Doggy, Woefkesranch, Pupsenzo, Hezehof, Rashonden Waasland, Debrabandere, en bespaar u van veel menselijk en dierlijk leed.

Kijk hieronder voor correcte fokkers

Correcte Fokkers

https://www.ascb.be/fokkers-eleveurs/index.html
https://www.hondencentrum.com/fokkers/
https://www.hondenpage.com/fokkers/index.php
https://tipaw.com/nl/fokkers-honden
https://www.rashondenonline.be/fokkers_zoeken.html
https://breeders.royalcanin.be/nl/hondenfokkerij

 

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komen Australische herders niet uit Australië, maar uit Amerika. Australische herders, vaak Australian shepherds of aussies genoemd, zijn levendige, baasgerichte en intelligente honden – een viervoetig maatje dat het liefst overal mee naartoe gaat.

 

Uiterlijk

 

Met de kraag om de nek, bevederde achterbenen en vele mono-, bi-, en tricolor kleurencombinaties, doet de Australische herder sterk aan een border collie denken. Toch is het zeker, qua uiterlijk en karakter, een ander ras. Zo zijn Australische herders vaak wat zwaarder, groter en steviger. Reuen kunnen een schofthoogte van 57 cm bereiken en teven een hoogte van 52 centimeter. De tekeningen zijn wel vergelijkbaar met die van de border collie. Denk daarbij aan blue/ red merle, zwart/rood tricolor en effen kleuren, al dan niet met witte tekeningen. De ogen kunnen bruin, blauw, amber of gevlekt zijn. Je komt ze zowel met als zonder staart tegen. Er zijn Australische herders uit werklijnen en showlijnen te koop, waarbij de honden uit showlijnen vaak wat groter en zwaarder zijn.

 

Karakter

 

De Australische herder is een energiek ras. Het ras werd oorspronkelijk gefokt om schapen te hoeden en die werklust is nog duidelijk te zien. Het is een geweldige hond om treibbal, doggydance, dogfrisbee, flyball en/of agility mee te doen. Daarnaast zal je aussie lange wandelingen op prijs stellen! Hoewel het natuurlijk geen noodzaak is om je aan te sluiten bij een sportvereniging, is het wel echt zaak dat je een Australische herder niet alleen fysiek, maar ook mentaal uitdaagt. Lange wandelingen zijn natuurlijk al een goed begin, maar daarnaast is het leuk om zoek- en denkspelletjes met je hond te doen en/of hem nieuwe dingen te blijven leren. Maak je een aussie niet mentaal moe, dan zal hij niet rustig zijn in huis. Bovendien kan hij allerlei probleemgedrag gaan vertonen uit verveling. Australische herders kunnen behoorlijk waaks zijn. Ze zijn het liefst altijd bij jou en de rest van het gezin in de buurt. Hierdoor kan verlatingsangst opspelen. Je zult je pup er stapje voor stapje aan moeten laten wennen dat hij ook wel eens alleen thuis is.

 

Training

 

Zoals gezegd, zijn Australische herders echte werkhonden en heel intelligent! Dat maakt trainen niet alleen leuk, maar ook een echte noodzaak. Bedenk wel: dat een hond intelligent is, betekent niet dat de opvoeding per se makkelijk is. Soms zal je aussie je te slim af zijn en leert hij zichzelf ‘ongewenst gedrag’ aan. Bovendien zul je consequent moeten zijn en veel met hem aan de slag moeten. Omdat Australische herders zo energiek en intelligent zijn, zijn het geen beginnershonden. Hoewel het honden zijn met een fijn karakter, hebben ze als veedrijvers wel de neiging om te hoeden, wat kan leiden tot hapgedrag. Het is daarom belangrijk dat je aussies goed socialiseert met fietsers, brommers, kinderen en andere huisdieren. Last but not least: Australische herders hebben een eigen willetje. Je hoeft geen ‘slaafse’ houding te verwachten van deze hond. Hij voert een commando alleen uit, wanneer hij daar zin in heeft. Maak trainingen daarom zo leuk mogelijk!

 

Gezondheid

 

Australische herders hebben een verhoogde kans op cataract, heupdysplasie, epilepsie en patella luxatie. Door voor verantwoorde fokkers te gaan die honden fokken met stamboom verklein je de kans op het krijgen van een hond met erfelijke aandoeningen. De ouderdieren moeten namelijk getest worden op aanleg voor deze ziektes.