Blijf weg bij 2dehands websites en beruchte broodfokkers zoals Felicanis/Hoeve Hoogland, Happy Doggy, Woefkesranch, Pupsenzo, Hezehof, Rashonden Waasland, Debrabandere, en bespaar u van veel menselijk en dierlijk leed. Broodfoklijst

Kijk hieronder voor correcte fokkers

Correcte Fokkers

https://bkzs.net/sennenpup/
http://www.berner-sennen.be/fokkerij.html
https://www.hondencentrum.com/fokkers/
https://www.hondenpage.com/fokkers/index.php
https://tipaw.com/nl/fokkers-honden
https://www.rashondenonline.be/fokkers_zoeken.html
https://breeders.royalcanin.be/nl/hondenfokkerij

Berner sennenhond

 

Wie wordt nu niet verliefd op deze grote Lobbes met zijn vriendelijke ogen. De berner sennenhond, afkomstig uit Zwitserland, en is ongetwijfeld de bekendste sennenhond. Dat is ook niet zo vreemd. Met zijn hoge teddybeergehalte en zachte karakter is het een populaire keuze als gezinshond.

 

Uiterlijk

 

Berner sennenhonden zijn altijd zwart tricolor. Dit houdt in dat ze grotendeels zwart zijn met bruine en witte tekeningen. De reuen kunnen wel een schofthoogte bereiken van 70 cm, terwijl de vrouwtjes in de regel wat kleiner zijn – maximaal 66 cm. Ze hebben een halflange golvende vacht. Hoewel de hond vrij robuust is, komt hij niet zo fors over als andere honden van hetzelfde formaat.

 

Karakter

 

De Berner sennenhond is wel groot, maar ziet er toch alles behalve angstaanjagend uit dankzij zijn zachte blik en knuffelige uiterlijk. Zijn karakter past perfect bij hoe hij eruit ziet. Het is namelijk één van de liefste, zachtaardigste honden die je maar in huis kunt nemen. Tegen kinderen, andere huisdieren en zelfs tegen vreemden is hij vriendelijk. Zijn loyaliteit aan zijn familie gaat echter altijd voor. Daardoor is het een goede waak- en erfhond. Kleinere honden negeert hij in de regel, andere honden worden vaak wel vriendelijk begroet, hoewel hij enigszins gereserveerd kan zijn. De berner sennenhond is een zeer stabiele, en in de regel een zelfverzekerde hond. Hoewel socialisatie natuurlijk altijd een onderdeel van de opvoeding moet zijn, zal de berner het je niet moeilijk maken. Doordat hij vrij onverschrokken is, zal hij het gezin beschermen of waarschuwen, wanneer nodig. Binnen het gezin is hij zeer vriendelijk. Zijn enthousiasme kan wel voor ongelukjes zorgen. Een grote, zware hond die je energiek wil begroeten, zou jou of eventuele kids onbedoeld omver kunnen gooien.

 

Training

 

De berner sennenhond is een stabiele en vriendelijke reus, maar training is wel degelijk belangrijk, vooral omdat je lieve schattige puppy binnen een jaar wel 70 cm groot kan worden. Als je hem niet van jongs af aan leert dat hij niet mag trekken aan de riem, of dat hij het huis niet hoeft te verdedigen, wanneer de postpode langskomt, kan je viervoeter onhanteerbaar worden. Het is dus belangrijk om niet gemakzuchtig te zijn met trainen, maar de hond consequent op te voeden. Op deze manier voorkom je dat hij op volwassen leeftijd gedrag gaat vertonen, wat schattig was toen hij een pup was, maar nu ongewenst is. Denk daarbij ook aan het opspringen, wanneer hij je begroet. Aangezien berner sennenhonden waaks zijn, is het vooral belangrijk dat hij eraan gewend raakt dat hij de visite niet hoeft weg te jagen. Hoewel de hond slim is, kan hij vrij eigenwijs zijn en doet hij graag dingen op zijn eigen initiatief. Liefde en geduld zul je zeker nodig hebben tijdens de trainingen.

 

Gezondheid

 

De berner sennenhond heeft eigenlijk maar één nadeel en dat is meteen een hele grote. Dit ras heeft namelijk veel erfelijke aandoeningen. Denk daarbij aan ED, HD en tumoren die zich al op jonge leeftijd ontwikkelen. Ook epilepsie komt relatief veel voor. Door alle gezondheidsrisico’s worden berner sennenhonden vaak niet ouder dan zes.