Blijf weg bij 2dehands websites en beruchte broodfokkers zoals Felicanis/Hoeve Hoogland, Happy Doggy, Woefkesranch, Pupsenzo, Dogcatenco, Hezehof, Rashonden Waasland, Debrabandere, en bespaar u van veel menselijk en dierlijk leed.

Kijk hieronder voor correcte fokkers

Correcte Fokkers

http://www.akitaclub.be/
http://www.akitaclub.nl/
https://www.hondencentrum.com/fokkers/
https://www.hondenpage.com/fokkers/index.php
https://tipaw.com/nl/fokkers-honden
https://www.rashondenonline.be/fokkers_zoeken.html

Shiba inu

De naam van de Japanse shiba inu betekent vertaald ‘kleine hond’. Het ras doet qua uiterlijk wel denken aan een akita inu, maar dan een flink stukje kleiner. De shiba is van oorsprong een jachthond en een waakhond. Nu wordt hij ook gehouden als huishond. Vind jij het niet erg als jouw viervoeter eigenwijs en zelfstandig is? Wellicht is deze hond dan wat voor jou!

Uiterlijk

Zoals gezegd, heeft de shiba inu veel weg van de grotere akita. Hij heeft spitse oortjes, een pluizige staart die gekruld op de rug gedragen wordt en is goed geproportioneerd gebouwd. Hij komt in verschillende kleurslagen voor – sesam, black and tan en rood – maar dient ook witte beharing te hebben op de staart, buik, borst en de binnenkant van de benen. De schofthoogte ligt tussen de 35 en 41 centimeter in.

Karakter

Dit kleine hondje is trouw en lief naar zijn baas toe. Hij kan samen met kinderen, maar is in de regel een beter speelkameraadje voor kinderen die al wat ouder zijn. Het zijn geen teddybeertjes en zo willen ze ook niet behandeld worden. Als kinderen zich opdringen, kan de hond flink van zich afsnauwen. Hoewel interactie tussen kind en hond altijd onder toezicht van de ouders plaats dient te vinden, is het extra belangrijk dat je je kind leert met respect om te gaan met de hond, wanneer je een shiba inu overweegt te nemen. Het zijn niet de meest tolerante honden. Doordat het jachthonden zijn, gaan ze met veel liefde achter kleine dieren aan, waaronder katten. Ze kunnen echter wel samen met de huiskat als ze hiermee zijn opgegroeid. Shiba inu’s zijn vrij waaks en kunnen wantrouwend zijn tegenover vreemden. Met honden kunnen ze het niet altijd zo goed vinden, vooral niet met seksegenoten.

Opvoeding

Zelfstandig en eigenwijs – vanwege deze karaktereigenschappen zal het opvoeden van de shiba inu expertise en geduld vereisen. De honden kunnen vrij dominant zijn en daarom is het extra belangrijk dat jij stevig in je schoenen staat. Pak de hond echter niet met een harde hand aan. Dit zal hij je heel kwalijk nemen! Houd trainingen leuk, wees consequent en beweeg voldoende met je viervoeter, zodat hij zich niet gaat vervelen. Van nature is hij niet makkelijk in de omgang met vreemden, kleine huisdieren en andere honden, dus een goede socialisatie is absoluut noodzakelijk! Shiba inu’s kunnen niet altijd los, omdat ze de neiging hebben hun jachtinstinct de overhand te laten nemen en dan niet altijd meer naar hun baas luisteren, wanneer deze ze probeert terug te roepen.

Gezondheid

De shiba inu is een zeer gezond ras en heeft geen rasspecifieke gezondheidsrisico’s. Vanwege hun warme vacht kunnen ze niet zo goed tegen de hitte, dus houd de wandelingen in de zomer wat korter of ga er heel vroeg op uit. De honden hebben een levensverwachting van wel 15 jaar!